Huid

 

De kunstenares Francien Krieg oogst met haar werk bewondering in de hele wereld. Nog maar onlangs werden twee van haar schilderijen geselecteerd voor een uitgave van ‘Poëts and artists‘ en geselecteerd door David Kassan en Shana Levenson. Wie de ontwikkeling in de figuratieve kunst volgt kent deze namen als de huidige ‘ leading artists’ in de wereld van het Realisme.

Tijdens de kennismaking met Francien, in haar atelier, stonden alle werken die ze maakt om ons heen. Haar jongste zoontje lag in zijn wipstoeltje in levende lijve bij ons. Het gesprek ging over haar schilderijen, de naaktheid, de kwetsbaarheid. Maar ook over de technische details. De toets en werkwijze van Francien zijn bijzonder. Immers, deze toets maakt haar werk, de huid, confronterend in het ene , en vertederend in het andere schilderij. Zittend tussen de schilderijen, soms met mijn neus er bovenop is heel duidelijk de penseelvoering te zien. En toch is het de huid die ik zie.

Groot en klein, oud en jong.

Francien is niet bang om in tegenstellingen te werken. Enorme schilderijen van oudere dames op leeftijd, naakt in bad, kleine schilderijtjes van een jongetje, slapend op een blauw dekentje. Jong en oud, heel groot en heel klein. Deze afwisseling maakt dat je bij het kijken naar haar werk op verschillende wijzen geraakt wordt.

Het is erg bijzonder wat Francien maakt. Het roept discussie op, de naaktheid en blootheid van de oudere dames, de huid is zichtbaar gerimpeld en toch stralen de dames klasse uit. Hun naaktheid wordt met trots gedragen. De naaktheid van de kinderen heeft een andere sfeer, vertedering, ongedwongen ontspanning.

Tijdens deze groepsexpositie tonen we werk van Francien dat nog maar net van de ezel komt. Het thema kan worden omschreven als intiem en beschrijvend. Kinderen in hun jongste levensjaren, afhankelijk van de tederheid en verzorging van de ouders, de volwassenen om hen heen. Dames op leeftijd die weg kijken of terugkijken op dat wat was. In deze expositie laat Francien wat haar raakt. Jong en oud, kwetsbaar en op markante momenten in het leven. Een bijna ‘volgeschreven boek’ en een ‘Tabula rasa’, nog alles in te vullen en klaar om het leven aan te gaan, te ontdekken. Terugblikken in verlangen en berusting, vooruitkijken nieuwsgierig en ongedwongen.

Het werk wat we tonen heeft formaten van enkele centimeters tot meer dan een meter breed en hoog. Om dat te ervaren is een bezoek aan de galerie zeer de moeite waard!